Fria utvecklar sin skollunch och låter eleverna beställa den via prisbelönt app

pressrelease

2019-06-04, 08:00

Som en del i Norrköping Fria Läroverks konceptutveckling gällande studier och träning, ser skolan nu över sin skollunch i samarbete med Sofia Nordell, grundare av Mitt Käk. Skolan erbjuder till hösten en app där eleverna själva bestämmer hur deras egna unika lunchmeny ska se ut för veckan. Förhoppningen är att konceptet kommer leda till fler och nöjdare restaurangbesökare samt elever som har ork att prestera hela dagen.

– Vi vill att våra elever ska få maximala förutsättningar till att lyckas och orka med både studier och träning. Eleverna har visat ett stort intresse för konceptet när vi presenterat det och de ser framförallt fram emot att själva få välja vad de ska äta till lunch, säger Jessica Hallberg, rektor på skolan.

Samarbetet bottnar i ett önskemål från skolan om att fler elever dagligen ska äta en lunchmåltid för att inhämta den energi de behöver för att orka med hela sin skoldag. Enligt Sofia Nordell utmanas majoriteten av Sveriges skolor i att få alla elever att äta sin skollunch och samtidigt slängs sammanlagt 80 ton skolmat per dag i Sverige, mycket på grund av att personalen har svårt att beräkna hur många lunchgäster de har och vilka maträtter som uppskattas av eleverna. Sofia Nordell har med sitt företag lyckats öka nöjdheten och därmed närvaron i flera av Sveriges skolrestauranger men hon har också minskat mängden matavfall och därmed skolrestaurangernas miljöpåverkan.

– Jag har under våren genomlyst Norrköping Fria Läroverks verksamhet kopplad till skollunchen och jag har bland annat tittat närmre på skolans nuvarande menyer och näringsberäkningar samt kartlagt service och logistik. Samarbetet mellan mig och skolan har mynnat ut i en strategi som ska hjälpa dem att ta nästa steg i att driva en mer framgångsrik verksamhet kopplad till skollunchen, säger Sofia Nordell.

Sofia Nordell - Mitt käk

För elevernas del kommer de till hösten beställa sin skollunch genom Mitt Käk-appen i vilken det dag för dag listas ett stort antal rätter som eleverna kan välja mellan. Eleverna gör sin beställning varje torsdag inför kommande vecka och skolrestaurangen vet redan då exakt hur många portioner de ska handla och laga för.

– Vi jobbar ständigt med att utveckla vår verksamhet och skollunchen ser vi som ett av våra utvecklingsområden. Vi ser fram emot att erbjuda både elever och personal de fördelar som vi tror att konceptet kring Mitt käk kan generera, säger Jessica Hallberg, skolans rektor.

Norrköping Fria Läroverk gick i början av året ut med ett pressmeddelande om sitt skolkoncept där de presenterade hur man till hösten ska skapa en utbildningsmiljö anpassad till skolans koncept om studier och träning, något som skollunchen är en del av. (https://www.mynewsdesk.com/se/pressreleases/norrkoeping-fria-laeroverk-skapar-gymnasieskola-anpassad-foer-studier-och-traening-2828012).

Om Mitt Käk
Mitt Käk är ett koncept som bygger på att få eleverna att gå till sina skolrestauranger. Företaget hjälper både förskolor, skolor och större företag med restauranger, att bland annat höja kundnöjdheten, effektivisera personaltimmar, minimera svinn och arbeta mer miljömedvetet. Mitt Käk sätter elevernas välmående i fokus för att ge dem förutsättningar att må gott. 2017 vann man Swedbanks tävling Rivstart. www.mittkäk.nu